რატომ არის აუცილებელი ღუმელის წინასწარ გახურება და როგორ უნდა მოვიხმაროთ ღუმელი სწორად?

ხშირად ხდება, რომ ვამზადებთ კერძს, ვაცხობთ ნამცხვარს, ზედმიწევნით მივყვებით რეცეპტსა და ინსტრუქციას, მაგრამ რაღაც ისე არ არის, მაინც არ გამოგვდის ისეთი, როგორიც უნდა იყოს, ან როგორიც სხვას გამოსდის, რატომ შეიძლება მოხდეს ეს?

საქმე ის გახლავთ, რომ ღუმელის წინასწარ გაცხელება მრავალი კერძის წარმატებული გამოცხობისა და მომზადების ერთ-ერთი მთავარი ელემენტია. მაგრამ რატომ არის ეს ასე მნიშვნელოვანი? და რა მოხდება, თუ უგულებელყოფთ ამ პროცედურას? მოდით, ვნახოთ.

იმისათვის, რომ ღუმელში რომელიმე კერძი მოვამზადოთ, წინასწარ უნდა გავაცხელოთ გარკვეულ ტემპერატურაზე. ამ მარტივ პროცესს შეუძლია მნიშვნელოვანი გავლენა
მოახდინოს კერძის საბოლოო შედეგზე. წინასწარ გახურება უზრუნველყოფს კერძის თანაბარ მომზადებას, სწორ ტექსტურას და გემოს.
წინასწარ გათბობა უზრუნველყოფს სითბოს თანაბარ განაწილებას ღუმელში. ეს მნიშვნელოვანია იმისთვის, რომ კერძი გამომცხვარი იყოს ყველა მხრიდან და არა მხოლოდ საცხობ ფირფიტასთან შეხების ადგილას.
ბევრი საკვებისთვის, განსაკუთრებით ცომეულისთვის, მთავარია ღუმელის ტემპერატურა და არა მომზადების დრო. ხელახალი გათბობა საშუალებას გაძლევთ მიაღწიოთ ოპტიმალურ ტემპერატურას, რომელიც საჭიროა სასურველი ტექსტურის და გემოს შესაქმნელად. მაგალითად, ცივ ღუმელში პურის გამოცხობა შეიძლება კრახით დასრულდეს, როგორც უკვე აღვნიშნეთ,
ღუმელის წინასწარ გაცხელება საშუალებას აძლევს პროდუქტს უფრო სწრაფად მიაღწიოს სასურველ ტემპერატურას და, შესაბამისად, ამცირებს მომზადების დროს.
ცომის ზოგიერთი სახეობისთვის, მაგალითად, საფუვრისთვის, მნიშვნელოვანია, რომ ღუმელი უკვე წინასწარ იყოს გახურებული, რათა ცომი არ ჩავარდეს და გახდეს ფუმფულა.

თუ ღუმელი წინასწარ არ გაახურეთ და ისე შედგით კერძი, ცივი ღუმელი იწყებს ტემპერატურის ნელ-ნელა მატებას, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს საკვების არათანაბრად მომზადება. შიდა ფენები შეიძლება დარჩეს ტენიანი, გარე ფენები იწყებს წვას.
ცომეული პროდუქტებისთვის, როგორიცაა პური, მაფინები და ღვეზელები, მნიშვნელოვანია ქერქის სწრაფი ფორმირება და ცომის აწევა. ცივ ღუმელში ცომი სათანადოდ არ ამოვა და გამომცხვარი შეიძლება მკვრივი და ცუდად მოხარშული აღმოჩნდეს.
ზოგიერთი საკვები, განსაკუთრებით ის, რომელსაც უნდა ქონდეს ხრაშუნა ქერქი, ვერ მიაღწევს სასურველ ტექსტურას სათანადო გაცხელების გარეშე.
ცივ ღუმელში მომზადებას უფრო მეტი დრო სჭირდება, რადგან ჯერ ღუმელი სასურველ ტემპერატურამდე უნდა გაცხელდეს. ამან შეიძლება გააფუჭოს რეცეპტი.

ბევრი რეცეპტი შექმნილია სწორედ წინასწარ გახურებულ ღუმელში მოსამზადებლად. ამ ნაბიჯის უგულებელყოფით შეგიძლიათ მიიღოთ სრულიად არაპროგნოზირებადი შედეგი, რომელიც იმედებს გაგიცრუებთ და სადილს გაგიფუჭებთ.
ღუმელში არსებული სითბო პირდაპირ გავლენას ახდენს კერძის გემოზე. ტემპერატურის სწრაფი ზრდა ააქტიურებს შემდეგ პროცესებს:
საფუარის ცომში, სითბოს გავლენით, საფუარი იწყებს აქტიურობას, რაც იწვევს ცომის აწევას...
სასე რომ, გახსოვდეთ, საჭმლის მომზადების მნიშვნელოვანი ნაწილია მომზადების დროს ღუმელში სწორი ტემპერატურის მიღწევა.

კომენტარის დამატება

მსგავსი სიახლეები