ამჯერად გიზიარებთ ღუმელის გაწმენდის უმარტივეს და ეფექტურ მეთოდებს, რომლებიც დაგეხმარებათ დაივიწყოთ ცხიმი და ლაქები ღუმელში და მინაზე. ყველაზე გამოცდილ დიასახლისებსაც კი აქვთ ხოლმე ჩვევა, ღუმელის დასუფთავება მოგვიანებით გადადონ, რადგან კარგად იციან, რამდენი დრო და ძალისხმევაა საჭირო ამ ერთი შეხედვით მარტივი საყოფაცხოვრებო დავალების შესასრულებლად. რაც არ უნდა გადავდოთ ღუმელის გაწმენდა მოხმარების შემდეგ, ადრე თუ გვიან ამის გაკეთება მაინც მოგვიწევს, ასე რომ, უმჯობესია ეს მაშინვე გავაკეთოთ ხოლმე. ასე დროსაც დავზოგავთ და ენერგიასაც.
გაასუფთავეთ წყლით
მიუხედავად იმისა, თუ რამდენად თერმობირთვული არის თქვენი სამზარეულოს
გამწმენდი, ჯერ ღუმელის შიდა ნაწილი უნდა ჩამოირეცხოს ჩვეულებრივი წყლით. გამოიყენეთ სველი ქსოვილი ყველა ზედაპირის და ყველა კუთხის გასაწმენდად. მოხსენით ბადე. ამის შემდეგ ზუსტად გეცოდინებათ რამდენი დრო და საწმენდი პროდუქტი დასჭირდება ღუმელის ცხიმისგან სრულად გაწმენდას.
მოაშორეთ საკვების ნარჩენები
კვლავ გამოიყენეთ მხოლოდ ნესტიანი ქსოვილი, მოაშორეთ ღუმელს საკვების ნარჩენები, ნამცეცები, რომლებიც დროთა განმავლობაში გროვდება ღუმელში. საკვების ნარჩენებმა შეიძლება დაკაწროს ღუმელის გლუვი ზედაპირი, საწმენდი პროდუქტის ქაფთან ერთად კი ეს ნარჩენები კიდევ უფრო მეტ ცხიმს გადაიტანს სხვა ადგილებშიც, ამიტომ უმჯობესია წინასწარ იზრუნოთ მათ მოცილებაზე.
ჩართეთ თვითწმენდის სისტემა
ცოტამ თუ იცის ამის შესახებ, მაგრამ თანამედროვე ღუმელებს აქვს თვითწმენდის სისტემა. შეამოწმეთ თქვენი ღუმელის სახელმძღვანელო, რათა დარწმუნდეთ, რომ ეს სასარგებლო ფუნქცია მასაც აქვს. თვითწმენდის ჩასატარებლად ღუმელში გამოიყოფა ორთქლი ან ტემპერატურა დგება ძალიან მაღალ ტემპერატურაზე, რაც მძიმე, დიდხანს დამწვარ საკვებს ასველებეს და ცხიმი ადვილად შორდება ქსოვილით.
ცალკე გაწმინდეთ ბადეები
არ უნდა უგულებელყოთ ბადეების გაწმენდა: ზოგჯერ მათზე უფრო მეტი ჭუჭყიანი და ცხიმია, ვიდრე ღუმელის კედლებზე, საცხობ ფირფიტასთან უშუალო კონტაქტის გამო. ძველი კბილის ჯაგრისი დაგეხმარებათ წვრილ ღარებს შორის მოხვედრაში, ასე ადვილად გააპრიალებთ ყველაზე შეუმჩნეველ ჭუჭყიან ადგილებსაც კი.
გაწმიდეთ ღუმელი გარედან
თანაბრად მნიშვნელოვანია ღუმელის გარე ფასადზე ზრუნვა. ბევრი საკვების ნარჩენი იმალება ღუმელსა და კედელს შორის, ან ღუმელსა და სამზარეულოს კარადებს შორის, ამიტომ ყურადღება მიაქციეთ მოწყობილობის გარე მხარეს.
გაასუფთავეთ წყლით
მიუხედავად იმისა, თუ რამდენად თერმობირთვული არის თქვენი სამზარეულოს
მოაშორეთ საკვების ნარჩენები
კვლავ გამოიყენეთ მხოლოდ ნესტიანი ქსოვილი, მოაშორეთ ღუმელს საკვების ნარჩენები, ნამცეცები, რომლებიც დროთა განმავლობაში გროვდება ღუმელში. საკვების ნარჩენებმა შეიძლება დაკაწროს ღუმელის გლუვი ზედაპირი, საწმენდი პროდუქტის ქაფთან ერთად კი ეს ნარჩენები კიდევ უფრო მეტ ცხიმს გადაიტანს სხვა ადგილებშიც, ამიტომ უმჯობესია წინასწარ იზრუნოთ მათ მოცილებაზე.
ჩართეთ თვითწმენდის სისტემა
ცოტამ თუ იცის ამის შესახებ, მაგრამ თანამედროვე ღუმელებს აქვს თვითწმენდის სისტემა. შეამოწმეთ თქვენი ღუმელის სახელმძღვანელო, რათა დარწმუნდეთ, რომ ეს სასარგებლო ფუნქცია მასაც აქვს. თვითწმენდის ჩასატარებლად ღუმელში გამოიყოფა ორთქლი ან ტემპერატურა დგება ძალიან მაღალ ტემპერატურაზე, რაც მძიმე, დიდხანს დამწვარ საკვებს ასველებეს და ცხიმი ადვილად შორდება ქსოვილით.
ცალკე გაწმინდეთ ბადეები
არ უნდა უგულებელყოთ ბადეების გაწმენდა: ზოგჯერ მათზე უფრო მეტი ჭუჭყიანი და ცხიმია, ვიდრე ღუმელის კედლებზე, საცხობ ფირფიტასთან უშუალო კონტაქტის გამო. ძველი კბილის ჯაგრისი დაგეხმარებათ წვრილ ღარებს შორის მოხვედრაში, ასე ადვილად გააპრიალებთ ყველაზე შეუმჩნეველ ჭუჭყიან ადგილებსაც კი.
გაწმიდეთ ღუმელი გარედან
თანაბრად მნიშვნელოვანია ღუმელის გარე ფასადზე ზრუნვა. ბევრი საკვების ნარჩენი იმალება ღუმელსა და კედელს შორის, ან ღუმელსა და სამზარეულოს კარადებს შორის, ამიტომ ყურადღება მიაქციეთ მოწყობილობის გარე მხარეს.