ბანანი ძალიან მრავალმხრივი პროდუქტია, რომელიც შესანიშნავია არა მხოლოდ საჭმელად, არამედ სხვადასხვა კერძის მოსამზადებლად. თუმცა, მიუხედავად ბევრი უპირატესობისა, მას აქვს უნარი სწრაფად გაფუჭდეს, შავდება. ამიტომ, ძალიან მნიშვნელოვანია მისი სწორად შენახვა.

იმისთვის, რომ ბანანი რაც შეიძლება დიდხანს იყოს ჯანსაღი, დააშორეთ ერთმანეთისგან, რადგან ხილი ერთ ასხმაში გამოყოფს ეთილენს, გაზს, რომელიც ხელს უწყობს აჩქარებულ მომწიფებას. ამიტომ, ნაყოფის გაყოფით შეგიძლიათ შეანელოთ მომწიფების პროცესი, რითიც გაახანგრძლივებთ მისი შენახვის ვადას. გარდა ამისა, აუცილებელია მათი განთავსება გრილ, ბნელ ადგილას მზის პირდაპირი სხივებისგან შორს. ამ გზით ბანანი გაცილებით დიდხანს
შეინარჩუნებს ჯანსაღ მდგომარეობას, გემოს და სარგებელს.

იმისდა მიუხედავად, რომ არ არის რეკომენდებული ბანანის შენახვა მაცივარში, რადგან დაბალი ტემპერატურის გამო ის კარგავს სიტკბოს და მდიდარ გემოს, ეს მეთოდი შესაფერისია ზომიერად მწიფე ხილისთვის. როგორც კი ბანანი ყავისფერი ლაქებით დაიფარება და ტკბილი არომატი გაჩნდება, თავისუფლად მოათავსეთ მტევანი მაცივარში ქვედა თაროზე. ამ გზით შეგიძლიათ გაახანგრძლივოთ მისი სიჯანსაღე და შეანელოთ შემდგომი სიმწიფის პროცესი.

ბანანის შენახვის კიდევ ერთი ეფექტური გზაა მისი დაკიდება გრილ, ბნელ ადგილას, მზის პირდაპირი სხივებისგან მოშორებით. გარდა ამისა, უმჯობესია ნაყოფი გაიყოს, რითაც შემცირდება ეთილენის გამოყოფა, რაც ხელს უწყობს დაჩქარებული სიმწიფის პროცესს. შეგიძლიათ შეინახოთ ბანანის ასხმა სპეციალური სამაგრის გამოყენებით, ან ძველებურად - თოკის ან შესაბამისი ზომის ბადისებრი ჩანთის გამოყენებით.
თუ მაცივრის ვარიანტი რაიმე მიზეზით არ არის შესაფერისი, მაშინ აირჩიეთ სხვა შესაფერისი ადგილი. მთავარი ის არის, რომ ეს კარგად ვენტილირებადი, გრილი ოთახი უნდა იყოს მინიმალური პირდაპირი მზის შუქით.

ბანანი ზომიერად მწიფდება დაახლოებით ერთი კვირის განმავლობაში, მუქი ლაქებით დაფარვის გარეშე. შესანახად ძალიან კარგია ასევე სასურსათო ცელოფანი, რომელსაც შემოაკრავთ ყუნწზე. ამგვარად, სიმწიფის პროცესი შენელდება. ყიდვის დროს თუ გსურთ ხილის მირთმევა მომდევნო ორი საათის განმავლობაში, მაშინ თავისუფლად აიღეთ მწიფე ბანანი, რომელიც უკვე დაფარულია ყავისფერი ლაქებით ან გამოყოფს მკვეთრ მოტკბო არომატს.

თუ გჭირდებათ ახალი ბანანი, რომელიც შეძლებს რამდენიმე დღის განმავლობაში რბილობის სიმკვრივის შენარჩუნებისას, მაშინ ოდნავ მომწვანო ხილი შესაფერისია ასეთი მიზნებისათვის. შეგიძლიათ მარტივად გაარკვიოთ, რომელი ბანანი არის შესაფერისი საჭმელად მომდევნო ორი დღის განმავლობაში, რომელი შეიძლება მოხარშოთ და რომელი შეგიძლიათ შეინახოთ ერთი კვირის განმავლობაში.

საყინულეში ბანანის შენახვა ერთ-ერთი ყველაზე გრძელვადიანი საშუალებაა, საჭიროა მხოლოდ ბანანს გააცალოთ კანი, შემდეგ რბილობი დაჭერით ნაჭრებად ან კუბიკებად, მოათავსეთ ჰერმეტულ კონტეინერში ან ვაკუუმურ თავდახურულში (აუცილებლად გამოიყვანეთ ჰაერი) და მოათავსეთ საყინულეში. ასევე შეგიძლიათ ბანანის რბილობისაგან პიურე მოამზადოთ, მოათავსოთ ყინულის კუბიკებში ან სპეციალურ პორციულ სილიკონის პარკებში.
ზემოაღნიშნული შენახვის მეთოდების გარდა, არსებობს ძირითადი წესი, რომლის დაცვით, შეგიძლიათ მიაღწიოთ დადებით შედეგს ზედმეტი ხარჯების გარეშე. ყველაფერი რაც უნდა გესმოდეთ არის ის, რომ ბანანის შესანახად და შესანარჩუნებლად ოპტიმალური ტემპერატურაა პლუს თორმეტიდან თოთხმეტ გრადუსამდე. თუ ტემპერატურა დაბალია, ნაყოფი შეწყვეტს დამწიფებას, თანდათან დაკარგავს გემოს და არომატს.

გარდა ამისა, მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს, რომ ბანანს არ მოსწონს მეზობლები, ამიტომ უმჯობესია მოარიდოთ ბოსტნეულს, კენკრას და სხვა ხილს, განსაკუთრებით - ვაშლს, მსხალს, ავოკადოსა და სტაფილოს. აღსანიშნავია ის ფაქტიც, რომ ბანანის შენახვა არ შეიძლება დახურულ ჭურჭელში, რადგან ის იწყებsს გაფუჭებას, გადაიქცევა გადამწიფებულ რბილობად (ძალიან ბევრი სახამებლის და შაქრის გამო), რის შედეგადაც ხილი "მძიმდება" მოსანელებლად და შეიძლება გამოიწვიოს საჭმლის მონელების დარღვევა.

საიდუმლო არ არის, რომ გაფუჭებული პროდუქტების იდენტიფიცირება პირველ რიგში ხდება ფერის, სუნისა და შეცვლილი იერსახის მიხედვით. გამონაკლისი არც ბანანია. გარდა უსიამოვნო სუნისა, ნაყოფის გაფუჭებაზე მიუთითებს გამოხატული შავი ლაქები არა მარტო ქერქზე, არამედ რბილობზეც. გარდა ამისა, ზედმეტი სირბილე, ლორწოს წარმოქმნა და კანზე ან შიგნით დაგროვილი საეჭვო კონდენსაცია ასევე მიუთითებს იმაზე, რომ ლპობის პროცესი დაწყებულია. ასეთი ხილი არავითარ შემთხვევაში არ უნდა მიირთვათ, თერმულად დამუშავბულიც კი.

იმისთვის, რომ ბანანი რაც შეიძლება დიდხანს იყოს ჯანსაღი, დააშორეთ ერთმანეთისგან, რადგან ხილი ერთ ასხმაში გამოყოფს ეთილენს, გაზს, რომელიც ხელს უწყობს აჩქარებულ მომწიფებას. ამიტომ, ნაყოფის გაყოფით შეგიძლიათ შეანელოთ მომწიფების პროცესი, რითიც გაახანგრძლივებთ მისი შენახვის ვადას. გარდა ამისა, აუცილებელია მათი განთავსება გრილ, ბნელ ადგილას მზის პირდაპირი სხივებისგან შორს. ამ გზით ბანანი გაცილებით დიდხანს

იმისდა მიუხედავად, რომ არ არის რეკომენდებული ბანანის შენახვა მაცივარში, რადგან დაბალი ტემპერატურის გამო ის კარგავს სიტკბოს და მდიდარ გემოს, ეს მეთოდი შესაფერისია ზომიერად მწიფე ხილისთვის. როგორც კი ბანანი ყავისფერი ლაქებით დაიფარება და ტკბილი არომატი გაჩნდება, თავისუფლად მოათავსეთ მტევანი მაცივარში ქვედა თაროზე. ამ გზით შეგიძლიათ გაახანგრძლივოთ მისი სიჯანსაღე და შეანელოთ შემდგომი სიმწიფის პროცესი.

ბანანის შენახვის კიდევ ერთი ეფექტური გზაა მისი დაკიდება გრილ, ბნელ ადგილას, მზის პირდაპირი სხივებისგან მოშორებით. გარდა ამისა, უმჯობესია ნაყოფი გაიყოს, რითაც შემცირდება ეთილენის გამოყოფა, რაც ხელს უწყობს დაჩქარებული სიმწიფის პროცესს. შეგიძლიათ შეინახოთ ბანანის ასხმა სპეციალური სამაგრის გამოყენებით, ან ძველებურად - თოკის ან შესაბამისი ზომის ბადისებრი ჩანთის გამოყენებით.
თუ მაცივრის ვარიანტი რაიმე მიზეზით არ არის შესაფერისი, მაშინ აირჩიეთ სხვა შესაფერისი ადგილი. მთავარი ის არის, რომ ეს კარგად ვენტილირებადი, გრილი ოთახი უნდა იყოს მინიმალური პირდაპირი მზის შუქით.

ბანანი ზომიერად მწიფდება დაახლოებით ერთი კვირის განმავლობაში, მუქი ლაქებით დაფარვის გარეშე. შესანახად ძალიან კარგია ასევე სასურსათო ცელოფანი, რომელსაც შემოაკრავთ ყუნწზე. ამგვარად, სიმწიფის პროცესი შენელდება. ყიდვის დროს თუ გსურთ ხილის მირთმევა მომდევნო ორი საათის განმავლობაში, მაშინ თავისუფლად აიღეთ მწიფე ბანანი, რომელიც უკვე დაფარულია ყავისფერი ლაქებით ან გამოყოფს მკვეთრ მოტკბო არომატს.

თუ გჭირდებათ ახალი ბანანი, რომელიც შეძლებს რამდენიმე დღის განმავლობაში რბილობის სიმკვრივის შენარჩუნებისას, მაშინ ოდნავ მომწვანო ხილი შესაფერისია ასეთი მიზნებისათვის. შეგიძლიათ მარტივად გაარკვიოთ, რომელი ბანანი არის შესაფერისი საჭმელად მომდევნო ორი დღის განმავლობაში, რომელი შეიძლება მოხარშოთ და რომელი შეგიძლიათ შეინახოთ ერთი კვირის განმავლობაში.

საყინულეში ბანანის შენახვა ერთ-ერთი ყველაზე გრძელვადიანი საშუალებაა, საჭიროა მხოლოდ ბანანს გააცალოთ კანი, შემდეგ რბილობი დაჭერით ნაჭრებად ან კუბიკებად, მოათავსეთ ჰერმეტულ კონტეინერში ან ვაკუუმურ თავდახურულში (აუცილებლად გამოიყვანეთ ჰაერი) და მოათავსეთ საყინულეში. ასევე შეგიძლიათ ბანანის რბილობისაგან პიურე მოამზადოთ, მოათავსოთ ყინულის კუბიკებში ან სპეციალურ პორციულ სილიკონის პარკებში.
ზემოაღნიშნული შენახვის მეთოდების გარდა, არსებობს ძირითადი წესი, რომლის დაცვით, შეგიძლიათ მიაღწიოთ დადებით შედეგს ზედმეტი ხარჯების გარეშე. ყველაფერი რაც უნდა გესმოდეთ არის ის, რომ ბანანის შესანახად და შესანარჩუნებლად ოპტიმალური ტემპერატურაა პლუს თორმეტიდან თოთხმეტ გრადუსამდე. თუ ტემპერატურა დაბალია, ნაყოფი შეწყვეტს დამწიფებას, თანდათან დაკარგავს გემოს და არომატს.

გარდა ამისა, მნიშვნელოვანია გვახსოვდეს, რომ ბანანს არ მოსწონს მეზობლები, ამიტომ უმჯობესია მოარიდოთ ბოსტნეულს, კენკრას და სხვა ხილს, განსაკუთრებით - ვაშლს, მსხალს, ავოკადოსა და სტაფილოს. აღსანიშნავია ის ფაქტიც, რომ ბანანის შენახვა არ შეიძლება დახურულ ჭურჭელში, რადგან ის იწყებsს გაფუჭებას, გადაიქცევა გადამწიფებულ რბილობად (ძალიან ბევრი სახამებლის და შაქრის გამო), რის შედეგადაც ხილი "მძიმდება" მოსანელებლად და შეიძლება გამოიწვიოს საჭმლის მონელების დარღვევა.

საიდუმლო არ არის, რომ გაფუჭებული პროდუქტების იდენტიფიცირება პირველ რიგში ხდება ფერის, სუნისა და შეცვლილი იერსახის მიხედვით. გამონაკლისი არც ბანანია. გარდა უსიამოვნო სუნისა, ნაყოფის გაფუჭებაზე მიუთითებს გამოხატული შავი ლაქები არა მარტო ქერქზე, არამედ რბილობზეც. გარდა ამისა, ზედმეტი სირბილე, ლორწოს წარმოქმნა და კანზე ან შიგნით დაგროვილი საეჭვო კონდენსაცია ასევე მიუთითებს იმაზე, რომ ლპობის პროცესი დაწყებულია. ასეთი ხილი არავითარ შემთხვევაში არ უნდა მიირთვათ, თერმულად დამუშავბულიც კი.
