მიკრომებოსტნეობა არის დარგი მეურნეობის მოყვარულთათვის, ვისაც არც სოფლად და არც ქალაქში მიწის ნაკვეთი არ გააჩნიათ. მართალია, ამგვარი მეურნეობით ბიზნესს ვერ წამოიწყებთ, სამაგიეროდ, მთელი წლის განმავლობაში შინ თქვენ მიერ მოყვანილი ცოცხალი მწვანილი და ზოგიერთი ბოსტნეულიც (კიტრი, პომიდორი, წიწაკა, ბადრიჯანი, ჭარხალი, სტაფილო და სხვა) გექნებათ. გააჩნია თქვენს შესაძლებლობებს: ფართობს, დასარგავ-დასათეს ჭურჭელს, ინვენტარს და ა.შ. თუ თქვენს სახლს ბრტყელი გადახურვა აქვს და მცირე მოცულობის კვალსათბურს გააკეთებთ, მშვენიერი მიკრობოსტნის მოწყობა შეიძლება. სახურავზე განლაგებულ კასრებში შეგიძლიათ გაახაროთ ნაგალა (ჯუჯა) საძირეებზე დამყნილი ვაშლი, მსხალი, აგრეთვე ატამი,
პირველ რიგში სახურავზე უნდა დაიდგას მეტალის დიდი ზომის ჭურჭელი, რომელშიც ჩალაგდება კასრში ჩარგული ხეები და ბუჩქები, ისე, რომ წყალი, რომელიც გაჟონავს კასრებიდან, მოგროვდეს მეტალის ჭურჭელში და იქიდან ღარით ჩაიღვაროს სანიაღვრეში. ამ ჭურჭლით გაჟონილი წყლისგან სახურავის დაცვის გარანტია გვექნება. როცა ეს ჭურჭელი მოეწყობა, დანარჩენი საქმე ისე წავა, როგორც მიწაზე არსებულ ბაღ-ვენახ-ბოსტანში. მერწმუნეთ, შესაბამისი ხელშეწყობით თქვენთვის სასურველი, მოსავლიანი, ლამაზი ოაზისი გექნებათ. რა თქმა უნდა, რაკი ბაღ-ვენახის გაშენება გადაწყვიტეთ, უნდა იცოდეთ სხვლაც, შეგეძლოთ მცენარეების დაცვა მავნებლებისა და დაავადებებისაგან, უნდა მოიმარაგოთ სასუქები, აგრეთვე მოსარწყავი ხელსაწყოები და სხვა.
მცირე ზომის აივნებზეც შეგიძლიათ განალაგოთ ყუთები ბოსტნეულისა და ყვავილების დასათეს-დასარგავად. ხის ყუთის ზომები შეძლებისდაგვარად კეთდება (მაგალითისათვის - 50X60 სმ-ზე, ხოლო გვერდების სიმაღლე - 12-15 სმ-ც საკმარისია).
ყუთები შეავსეთ ნაზავით - თითო წილი ტყის მიწა და გადამწვარი ნაკელი, ჩათესეთ თქვენთვის სასურველი მწვანილები და დადგით, სადაც მოგიხერხდებათ. დათესვისთანავე მორწყეთ და არც აღმოცენების მერე მოაკლოთ წყალი, რომლის ტემპერატურაც 25-30 გრადუსი უნდა იყოს.
გარდა მწვანილებისა, ყუთებში შეგიძლიათ ჩარგოთ ხახვი, ნიორი და პრასის ბოლქვებიც. იმისათვის, რომ ხახვი მალე და თანაც ბუჩქად ამოვიდეს, დარგვის წინ ბოლქვის ზედა ნაწილი წააჭერით, დაასველეთ თბილი წყლით (30-35 გრადუსი) და დარგეთ კარგად განოყიერებულ ნიადაგში ისე, რომ ზემოდან მიწა არ დააყაროთ. დარგვისთანავე ბოლქვებს კარგად მიუტკეპნეთ მიწა და მორწყეთ. ყუთი 10 დღის განმავლობაში დადგით სიბნელეში, პირველი ფოთლების გამოჩენისთანავე კი სინათლეზე გამოიტანეთ.
დასარგავი ბოლქვების დიამეტრი უნდა იყოს 3-4 სმ. ფოჩის გამოჩენის დღიდან საჭიროა რწყვა და გამოკვება.
კიტრის კულტურა კასრში
აიღეთ ძველი კასრი (ან ჩვეულებრივი ვედრო) და დაუხვრიტეთ ფსკერი და გვერდები. ფსკერის ნახვრეტზე დააფარეთ კრამიტის ან აგურის ნატეხი, შეიძლება ბრტყელი ქვაც, ჩაყარეთ შიგ მსხვილი კენჭები ან დანაყილი აგური 5-6 სმ სისქეზე და შეავსეთ კასრი 1:1-ზე შეზავებული ნოყიერი მიწის და გადამწვარი ნაკელის ნარევით, მოასწორეთ ზედაპირი და ჩათესეთ წინასწარ "ბიორაგში" დამუშავებული 2-3 წლის წინ აღებული საუკეთესო ჯიშის კიტრის თესლი.
"ბიორაგში" თესლი გააჩერეთ 20 საათის განმავლობაში. თესლი გაიჯირჯვება, ჯანსაღი თესლები იძირება, უხარისხოები ტივტივებენ ზედაპირზე, ისინი უნდა გადაყაროთ. ხსნარიდან ამოღებული ჯანმრთელი თესლი ცხრილზე ან საცერზე გაფინეთ, გააშრეთ რამდენიმე საათის განმავლობაში და 5 ცალი თესლი ერთმანეთისგან 6-7 სმ-ის დაცილებით დათესეთ კასრის შუაგულში 1,5-2 სმ სიღრმეზე. შემდეგ ნიადაგი კარგად დაასველეთ ოდნავ თბილი წყლით. კარგი იქნება, თუ კასრს დადგამთ კარგად განათებულ ადგილას, ოღონდ არა მზისგულზე, მზის პირდაპირი დასხივება ვნებს კიტრის ბარდს. კასრში დასათესად საუკეთესო ჯიშია ე.წ. ფორჩხის კიტრი, რომელიც გამოირჩევა მეტად გრძელი, დატოტვილი ბარდით, რის გამოც გურიასა და აჭარაში უდგამენ საყრდენს - ფორჩხს. ფორჩხის ტოტებს ეხვევა ბარდი და ნაყოფი მიწას არ ეხება. ნაყოფი ხორკლიანია, საკმაოდ გრძელი, მსხვილი და გემრიელი. კარგად უძლებს დაავადებებსა და მავნებლებს. ბარდს მე-5, მე-6 მუხლის ზევით წააწყვიტეთ, რომ მდედრობითი ყვავილები მეტი განივითაროს.
დღეს კიტრის მოსავლის მიღებას ბევრი წინაღობა ახლავს, მათ შორის რადიაცია, მავნებლები, სოკოვანი დაავადებები, მაგრამ თუ შესაბამის პირობებს დავიცავთ, აუცილებლად კარგ მოსავალს მივიღებთ. მაშ, ასე:
1. პირველ რიგში საუკეთესო თესლი უნდა შეიძინოთ სპეციალიზებულ მაღაზიაში, ან სანდო პირისგან. უმჯობესია 2-3 წლის წინ აღებული თესლი, რადგან უფრო მეტ მდედრობით ყვავილს ივითარებს, ვიდრე მამრობითს.
2. თესლისა და ჩითილების სადეზინფექციოდ გამოიყენეთ კალიუმის პერმანგანატის 0,01%-იანი ხსნარი (10 გ - 100 ლ წყალზე) თქვენ შემთხვევაში საკმარისია (0,1 გ - 1 ლ წყალზე).
3. დაავადების შემჩნევისთანავე, დაავადებული ფოთლები მოაცილეთ. ამის შემდეგ შეწამლეთ შესაბამისი საშუალებებით (იყიდება მაღაზიაში).
4. დაავადების გამოჩენისთანავე შეასხურეთ ბორდოს 1%-იანი ხსნარი, გაიმეორეთ 10-12 დღის შემდეგ. შეწამლეთ 0,5%-იანი ხომეცინისა და 0,01%-იანი ბაილეტონის ნაზავით.
არ მოაკლოთ წყალი! მორწყვის დროს წყალი არ უნდა შეეხოს კიტრის ბარდის ღეროს.
პომიდვრის კულტურა კასრში
კასრისა და ნიადაგის შემზადება კიტრის კულტურისათვის გამზადებული ჭურჭლისა და ნიადაგის ანალოგიურია. განსხვავება კი ის გახლავთ, რომ პომიდვრისთვის ჯერ ჩითილები გამოგვყავს და კასრში დარგვა-გახარების შემდეგ ისეთივე მოვლა-პატრონობა სჭირდება, როგორც კიტრს. იმ განსხვავებით, რომ პომიდორი აუცილებლად მზის გულზე უნდა დაიდგას და მავნებელ-დაავადებებიც სხვა სახისაა.
პომიდორი დაჩრდილულ ადგილზე მოსავალს თითქმის არ იძლევა, ამიტომ კასრი მზეს მიაფიცხეთ. კიტრთან შედარებით პომიდორი გვალვაგამძლეა, მაგრამ ეს სულაც არ ნიშნავს იმას, რომ მორწყვა არ სჭირდება. თუ ჩითილის გამოყვანა დაგეზარებათ, იყიდეთ ნერგები და დარგეთ.
პირველ რიგში საუკეთესი ჯიშის პომიდვრის თესლი იშოვეთ, ზემოთ აღწერილი წესით "ბიორაგში" დაამუშავეთ და პატარა ზომის ყუთში ჩათესეთ 2-3 სმ სიღრმეზე, მაშინვე მორწყეთ და არც შემდეგ მოაკლოთ რწყვა.
პომიდვრის ჩითილის დარგვის საუკეთესო პერიოდია, როცა მტევანი აყვავდება. დარგვამდე, მიუხედავად იმისა, რომ კასრში მიწისა და ნაკელის ნარევი უკვე ჩაყარეთ, დასარგავად გამზადებულ ორმოში ერთი მუჭა გადამწვარი ნაკელი მაინც დაუმატეთ, ჩარგეთ, კარგად მიუტკეპნეთ მიწა და აუცილებლად კარგად მორწყეთ. პერიოდულად, თუ განზავებულ "ბიორაგს" ფესვებშიც ჩაუსხამთ, ჩათვალეთ, რომ უხვადაც მოისხამს, ნაყოფიც ხარისხიანი და გემრიელი ექნება და დაავადებებსაც კარგად გაუძლებს. კასრში ირგვება 1-2 ძირი პომიდორი. შეგიძლიათ, მაშინვე დაუსოთ სარი და აახვიოთ, შეიძლება 1-2 კვირის შემდეგ. სარი უნდა იყოს 1,5-2 მ სიგრძის. ნერგს უტოვებთ 2-3 ღეროს, დანარჩენს მოაცილებთ და რბილი ჩვრებით მიაბამთ სარზე. ფოთლის იღლიებში ამოსულ ე. წ. ნამხარს ამოსვლისთანავე აცილებთ, რომ ზედმეტი ენერგია არ დახარჯოს ნერგმა. ამ წესით შეგიძლიათ აივანზე მოიყვანოთ წიწაკა, ბადრიჯანი, ყაბაყი და სხვ. ჩათესეთ ფსკერგახვრეტილ ყუთებში ნებისმიერი მწვანილი, სტაფილო, ბოლოკი, ჭარხალი, ხახვი, ნიორი, პრასი და ყოველდღიურად ბაზარში და მაღაზიაში სირბილი არ მოგიწევთ.
ნიკოლოზ იოსებიძე