ზაფხულში განსაკუთრებით აქტუალურია კიტრი და პომიდორი, ყველაზე საყვარელი და სასურველი ბოსტნეული წლის ამ სეზონზე. თანაც, ეს ისეთი ბოსტნეულია, რომლის ჩითილების დარგვა და მოვლაც ზაფხულშიც შეიძლება და სახლის პირობებშიც შესაძლებელია – განსაკუთრებით, კიტრის. პომიდორი შედარებით უფრო სათუთი მოსავლელია.
კიტრი გოგრისებრთა ოჯახის ერთწლოვანი ბალახოვანი მცენარეა. ფესვთა სისტემა შედგება მთავარი ღერძისა (1 მ-მდე სიგრძის) და გვერდითი ფესვებისაგან. ღერო მხოხავი ან ხვიარაა. სიგრძე 1,5-2 მ-ს აღწევს. გვხვდება ნახევარბუჩქისებრი ფორმებიც. კიტრი სითბოს, სინათლისა და ტენის მოყვარული მცენარეა. მისი სამშობლოა ინდოეთი.
პომიდორი ძაღლყურძენასებრთა ოჯახის ერთ ან
პომიდვრის უნიკალურობას საუცხოო გემოსთან ერთად მისი სასარგებლო თვისებებიც განაპირობებს. რაც უფრო მწიფეა პომიდორი, მით უფრო მეტ ვიტამინსა და სასარგებლო ნივთიერებას შეიცავს. მის შემადგენლობაში შედის შაქრები - გლუკოზა და ფრუქტოზა, A, B1, B2, B6, B9, ჩ, E, K, PP ვიტამინები და ბეტაკაროტინი, ორგანული ვაშლის, ლიმონისა და ღვინის მჟავები, ორგანული მფრინავი სპირტი და ეთერზეთები, კალციუმი, კალიუმი, იოდი, ფოსფორი, მაგნიუმი, ნატრიუმი, რკინა, ქლორი, სპილენძი, თუთია და გოგირდი მანგანუმთან ერთად. პომიდორი მძლავრი ანტიოქსიდანტია, სპობს ბაქტერიებს, ამაღლებს გუნება-განწყობილებას, ჰემოგლობინს, კარგია დიეტის დროს.
კიტრი არანაკლებ სასარგებლოა - უხვად შეიცავს კალიუმს, კალციუმს, რკინას, ფოსფორს, იოდს, კაროტინსა და სხვა სასარგებლო ნივთიერებაც.
ჩითილები
სანამ ჩითილებს დავრგავთ, კარგად უნდა დავამუშაოთ ნიადაგი - გავაფხვიეროთ და შევიტანოთ სასუქი. სასუქად შეიძლება გამოვიყენოთ ორგანული სასუქი: გამომწვარი ნაკელი, ქათმის ექსკრემენტები, ასევე შეიძლება მაღაზიაში ვიყიდოთ სასუქი (მაგალითად, კალიუმიანი და ფოსფორიანი სასუქები).
იმისათვის, რომ კარგი მოსავალი მივიღოთ, აუცილებელია ხარისხიანი ჩითილი ვიყიდოთ, ჯობია სათბურში გამოყვანილი ჩითილები, რომლის წარმომავლობაც კარგად ვიცით, და არა უბრალოდ ბაზარში ნაყიდი.
დარგვა ჯობს დილით ადრე, 6-7 საათზე. გამზადებულ ნიადაგზე გავაკეთებთ 5-6 სმ-იან ორმოებს, შიგნით ჩავდებთ ჩითილს და გარს მოვუტკეპნით, ოღონდ ისე, რომ ფესვი არ დაზიანდეს. დავუსხამთ 200-300 მილილიტრ წყალს.
უნდა მოვრწყათ დილას, შუადღეს და საღამოს. მორწყვისას არ უნდა დავასხათ წყალი მცენარეს, მოსარწყავად საუკეთესოა წვეთოვანი მორწყვა.
დარგვიდან ერთ კვირაში (გააჩნია ჩითილის ზომას) ჩითილი უნდა მივაბათ ბაწარზე (თოკზე) ან სარზე. ბაწრის შემთხვევაში საათის მიმართულებით უნდა შემოვახვიოთ. ჯობს, ორი მეტრი მაინც იყოს თოკი, კიტრის შემთხვევაში მეტიც შეიძლება.
პომიდორს არ უყვარს მაღალი ტენიანობა და ძალიან მგრძნობიარეა ტემპერატურის მიმართ. ხშირად ემართება სხვადასხვა დაავადება, ამიტომ ხშირად უნდა შეიწამლოს. კარგი იქნება, თვეში ერთხელ სასუქს თუ დავუმატებთ. კიტრი ძალიან ადვილად ხარობს, მთავარია წყალი არ მოაკლდეს. წვეთოვანის შემთხვევაში დღეში ოთხჯერ მოვრწყათ, თითო მორწყვა 2 წუთის ხანგრძლივობით.
კიტრზეც და პომიდორზეც აუცილებელია ეგრეთ წოდებული ნამხრევების მოცილება, რადგან მათ ზედმეტი ენერგია მიაქვს.
ასევე ძალიან ადვილად გასახარებელია წიწაკის და ბადრიჯნის ჩითილები, ამ შემთხვევაშიც მთავარია, ნიადაგი იყოს კარგად დამუშავებული და სასუქით გაჯერებული.
სახლის პირობებში შეიძლება, გადავჭრათ პლასტმასის ბოთლები და მათში ჩავრგოთ ჩითილები.
ყველა მცენარისთვის აუცილებელია: მზის სხივები, წყალი, სითბო და მდიდარი ნიადაგი. ოთხივე კომპონენტის შემთხვევაში ძალიან ადვილად გაახარებს ნებისმიერი მცენარე და კარგი მოსავალიც გარანტირებული იქნება.
უცნაური ჯიშები
შავი პომიდორი
დიდი რაოდენობით შეიცავს ბეტაკაროტინს, ასკორბინის მჟავას და არაერთ ვიტამინს, თუმცა მისი მთავარი ღირსება მაინც არაჩვეულებრივი გემო და არომატია. ნაკლიც აქვს: გვიან მწიფდება, ნაკლებად მსხმოიარეა და სიცივეს ვერ უძლებს.
თეთრი პომიდორი
ძალიან გემრიალია. მოტკბო გემო აქვს, რადგან საკმაო რაოდენობით შაქარს შეიცავს. წითელის პომიდვრისგან განსხვავებით არ აქვს სიმჟავე.
გოგრისებრი პომიდორი (ღეისეტომატე)
გარდა უცნაური შეხედულებისა, დიდი მოსავლიანობითაც გამოირჩევა.
პომიდვრის ხე
ამ სიმაღლემდე, რასაც ფოტოზე ხედავთ, წელიწად-ნახევარში იზრდება. სწრაფადზრდადობის გარდა გამოირჩევა უხვმოსავლიანობით. კარგად უძლებს დაავადებებსა და ტემპერატურის ცვალებადობას.
ნარინჯისფერი პომიდორი
ძალიან გემრიელია. მოტკბო გემო აქვს. თუ ვინმეს წითელ ნაყოფზე ალერგია აქვს, თამამად შეუძლია ნარინჯისფერი მიირთვას.
ყვითელი პომიდორი
სასარგებლოა ორგანიზმის სისხლის გასაწმენდად. გემრიელია და არ იწვევს ალერგიას.
ჯაბა ზურებიანი
კომენტარები