საკუთარი თავი ხომ არ გეცნოთ? ძირში ფოლგა დააფინეთ, რა თქმა უნდა, სისუფთავისთვის! ბისკვიტის გამოცხობისას ოდნავ შეაღეთ ღუმელის კარი - უნდა შეამოწმოთ! ამას ყველა დიასახლისი აკეთებს.
ღუმელი ხშირად "გვეურჩება": თითქოს ყველაფერს ზედმიწევნით აკეთებთ, ნაბიჯ-ნაბიჯ მიჰყვებით რეცეპტს, მაგრამ შედეგი ყოველ ჯერზე განსხვავებულია. ან ბისკვიტი ჩავარდება, ან ხორცი დარჩება შიგნიდან უმი, ან მთელ სახლში დამწვრის სუნი დგას. შესაძლოა, საუბარია არა თქვენს კულინარიულ შესაძლებლობებზე, არამედ ჩვევებზე, რომლებიც ერთი შეხედვით აბსოლუტურად უვნებლად გამოიყურება, თუმცა რეალურად შეუძლია გააფუჭოს კერძიც და თქვენ წარმოიდგინეთ, ღუმელიც კი დააზიანოს.
მოდით
ვნახოთ, როგორ უნდა ვაქციოთ ღუმელი ჩვენს საიმედო ასისტენტად. მით უმეტეს, სულ ცოტა ხანში ამდენი სადღესასწაულო კერძის მომზადება მოგვიწევს და ეს საკითხი კიდევ უფრო მეტ აქტუალობას იძენს.
ღუმელის მოდელის მიუხედავად, მნიშვნელოვანია ინსტრუქციების წაკითხვა. შეიძლება გამოგრჩეთ სასარგებლო ფუნქციები და მოვლის რჩევები, მაგალითად, შეიძლება არ იცოდეთ, რომ თქვენი ღუმელის მოდელს აქვს გრილის ფუნქცია. თუ ბინას ქირაობთ და ხელთ არ გაქვთ სახელმძღვანელო, ყოველთვის შეგიძლიათ იპოვოთ მონაცემები მწარმოებლის ვებგვერდზე.
ხშირად ხდება, რომ გვინდა შევამოწმოთ როგორ მზადდება კერძი, თუმცა, უნდა ვიცოდეთ, რომ ღუმელის კარის ხშირი გაღება სერიოზულად მოქმედებს შიდა ტემპერატურაზე, ღუმელში მომზადებისთვის კი საჭიროა გარკვეული ტემპერატურის რეჟიმი. ეს შეიძლება არ იყოს ძალიან მნიშვნელოვანი კარტოფილის ან ხორცის მომზადების დროს, თუმცა ცომეულისა და დესერტებისთვის აუცილებელი პირობაა. ნამცხვარი ან დესერტი შეიძლება გააფუჭოთ უბრალოდ იმიტომ, რომ გააღეთ ღუმელის კარი ცხობის დროს. უმჯობესია ჩართოთ განათება და ცხობის პროცესს მინიდან დააკვირდეთ.
სხვათა შორის, თანამედროვე პრემიუმ ღუმელის მოდელებს უკვე აქვთ კამერები და კერძის მომზადება შესაძლებელია, უშუალოდ ტელეფონიდან გააკონტროლოთ.
ძირში ფოლგის დაფენა, როგორც ჩანს, პრაქტიკულია - თუ რამე დაიღვრება, ჩვენ უბრალოდ გადავაგდებთ ფოლგას. მაგრამ ხშირად გვავიწყდება მისი შეცვლა. ფოლგა დნება, როდესაც თვითწმენდის ფუნქცია ჩართულია, ეს ფუნქცია კი ბევრ თანამედროვე მოდელს აქვს. ფოლგის დადნობა კი სერიოზულ ზიანს აყენებს ღუმელს. გარდა ამისა, ფოლგა ძირს ეწებება, დამწვარი საკვები კი მყარად რჩება ზედაპირზე.
ძველი ლაქების ნებისმიერი ზედაპირიდან ამოყვანა საკმაოდ რთულია. ბევრი ჭიდილი რომ არ მოგვიწიოს, უმჯობესია დაუყოვნებლივ მოვწმინდოთ ლაქა, რადგან დარჩენილი ჭუჭყი არა მხოლოდ მუდმივ ლაქად გადაიქცევა, არამედ გავლენას ახდენს მომზადების ხარისხზე. დაელოდეთ, სანამ ტემპერატურა ოდნავ დაეცემა და დაუყოვნებლივ გაასუფთავეთ ჭუჭყიანი უბნები.
რეგულარული გაწმენდა მნიშვნელოვანია თქვენი საყოფაცხოვრებო ტექნიკის ხანგრძლივი მუშაობისთვის. არ გამოიყენოთ აბრაზიული პროდუქტები მართვის პანელზე ან შიდა ზედაპირებზე, რადგან ისინი გამოიწვევს ნაკაწრებს. თუ გაეჭვებთ საწმენდი პროდუქტის არჩევანი, შეამოწმეთ რეკომენდაციები მწარმოებლის ვებგვერდზე.
არ არის რეკომენდებული ღუმელში რამდენიმე კერძის ერთად მომზადება. ეს ხშირად ხდება დღესასწაულების წინ, როცა ყველაფრის ერთდროულად მომზადება გვინდა. მაგრამ ზედმეტი წონა სტრესს აყენებს თაროებს და ასევე საცხობმა ფორმებმა შეიძლება დაკაწროს კედლები. უმჯობესია გამოიყენოთ ერთი დიდი საცხობი ფურცელი ან მოამზადოთ კერძები სათითაოდ.
ღუმელში არის ორი გამაცხელებელი ელემენტი: ერთი ზედა, მეორე ქვედა. ცნობილია, რომ ცხელი ჰაერი მატულობს, ამიტომ ღუმელის ზედა ნაწილი ყოველთვის უფრო ცხელია, ქვედა გამათბობელი კი ითიშება და ირთვება.
რატომ ხდება ეს? როცა ღუმელს ჩართავთ გასახურებლად, ორივე გამათბობელი მუშაობს, მაგრამ როგორც კი ტემპერატურა მიაღწევს სასურველ დონეს, ქვედა ელემენტი იწყებს "მოთხოვნით მუშაობას" - ის ჩართულია მხოლოდ ტემპერატურის შესანარჩუნებლად. ახლა ყველაზე მნიშვნელოვანი ის არის, სად და რა მოვამზადოთ:
ზედა თარო იდეალურია, როცა რაღაცის სწრაფად გამოცხობა გჭირდებათ, ოქროსფერამდე. აქ შეგიძლიათ მოამზადოთ ყველაფერი, რაც ამ უგემრიელესი ქერქით უნდა დაიფაროს: ნებისმიერი კერძი ყველით, კრეკერი და ნივრის პური და ა.შ. უბრალოდ დარწმუნდით, რომ თვალს ადევნებთ თქვენს საჭმელს, რადგან ის მზადდება ამ მდგომარეობაში. ცხობისას აქ საკვების დაწვა ძალიან ადვილია. ყველამ იცის, რამდენად სწრაფად იწვის ყველი.
თუ ორი საცხობი ფურცელი გაქვთ, ერთი შუაში მოათავსეთ, მეორე კი ზემოდან. უბრალოდ არ დაგავიწყდეთ მათი გადანაცვლება ცხობის პროცესში. დიახ, შეიძლება დაგჭირდეთ მომზადების დროს რამდენიმე წუთის დამატება - ღუმელი მუშაობს ორმაგ დატვირთვაზე.
შუა პოზიცია უნივერსალური ვარიანტია. აქ ცხელი ჰაერი გამართულად ცირკულირებს, რაც უზრუნველყოფს თანაბარ მომზადებას. თავისუფლად მოათავსეთ აქ ფუნთუშები, ღვეზელებით და მაფინები, ხორცი, თევზი, ბოსტნეული.
რაც შეეხება ქვედა პოზიციას, ის განკუთვნილია კერძებისთვის, რომლებიც საჭიროებენ კარგ სითბოს ქვემოდან. მაგალითად, პიცისთვის ან სხვა თხელი პროდუქტებისთვის, რომლებიც საჭიროებენ მაღალ ტემპერატურას. და მიუხედავად იმისა, რომ ჩვეულებრივი ღუმელი არ არის იტალიური რესტორნის პიცის ღუმელი, შედეგი ბევრად უკეთესი იქნება, ვიდრე საცხობის შუა პოზიციაზე მოთავსების შემთხვევაში.
ღუმელი ხშირად "გვეურჩება": თითქოს ყველაფერს ზედმიწევნით აკეთებთ, ნაბიჯ-ნაბიჯ მიჰყვებით რეცეპტს, მაგრამ შედეგი ყოველ ჯერზე განსხვავებულია. ან ბისკვიტი ჩავარდება, ან ხორცი დარჩება შიგნიდან უმი, ან მთელ სახლში დამწვრის სუნი დგას. შესაძლოა, საუბარია არა თქვენს კულინარიულ შესაძლებლობებზე, არამედ ჩვევებზე, რომლებიც ერთი შეხედვით აბსოლუტურად უვნებლად გამოიყურება, თუმცა რეალურად შეუძლია გააფუჭოს კერძიც და თქვენ წარმოიდგინეთ, ღუმელიც კი დააზიანოს.
მოდით
ღუმელის მოდელის მიუხედავად, მნიშვნელოვანია ინსტრუქციების წაკითხვა. შეიძლება გამოგრჩეთ სასარგებლო ფუნქციები და მოვლის რჩევები, მაგალითად, შეიძლება არ იცოდეთ, რომ თქვენი ღუმელის მოდელს აქვს გრილის ფუნქცია. თუ ბინას ქირაობთ და ხელთ არ გაქვთ სახელმძღვანელო, ყოველთვის შეგიძლიათ იპოვოთ მონაცემები მწარმოებლის ვებგვერდზე.
ხშირად ხდება, რომ გვინდა შევამოწმოთ როგორ მზადდება კერძი, თუმცა, უნდა ვიცოდეთ, რომ ღუმელის კარის ხშირი გაღება სერიოზულად მოქმედებს შიდა ტემპერატურაზე, ღუმელში მომზადებისთვის კი საჭიროა გარკვეული ტემპერატურის რეჟიმი. ეს შეიძლება არ იყოს ძალიან მნიშვნელოვანი კარტოფილის ან ხორცის მომზადების დროს, თუმცა ცომეულისა და დესერტებისთვის აუცილებელი პირობაა. ნამცხვარი ან დესერტი შეიძლება გააფუჭოთ უბრალოდ იმიტომ, რომ გააღეთ ღუმელის კარი ცხობის დროს. უმჯობესია ჩართოთ განათება და ცხობის პროცესს მინიდან დააკვირდეთ.
სხვათა შორის, თანამედროვე პრემიუმ ღუმელის მოდელებს უკვე აქვთ კამერები და კერძის მომზადება შესაძლებელია, უშუალოდ ტელეფონიდან გააკონტროლოთ.
ძირში ფოლგის დაფენა, როგორც ჩანს, პრაქტიკულია - თუ რამე დაიღვრება, ჩვენ უბრალოდ გადავაგდებთ ფოლგას. მაგრამ ხშირად გვავიწყდება მისი შეცვლა. ფოლგა დნება, როდესაც თვითწმენდის ფუნქცია ჩართულია, ეს ფუნქცია კი ბევრ თანამედროვე მოდელს აქვს. ფოლგის დადნობა კი სერიოზულ ზიანს აყენებს ღუმელს. გარდა ამისა, ფოლგა ძირს ეწებება, დამწვარი საკვები კი მყარად რჩება ზედაპირზე.
ძველი ლაქების ნებისმიერი ზედაპირიდან ამოყვანა საკმაოდ რთულია. ბევრი ჭიდილი რომ არ მოგვიწიოს, უმჯობესია დაუყოვნებლივ მოვწმინდოთ ლაქა, რადგან დარჩენილი ჭუჭყი არა მხოლოდ მუდმივ ლაქად გადაიქცევა, არამედ გავლენას ახდენს მომზადების ხარისხზე. დაელოდეთ, სანამ ტემპერატურა ოდნავ დაეცემა და დაუყოვნებლივ გაასუფთავეთ ჭუჭყიანი უბნები.
რეგულარული გაწმენდა მნიშვნელოვანია თქვენი საყოფაცხოვრებო ტექნიკის ხანგრძლივი მუშაობისთვის. არ გამოიყენოთ აბრაზიული პროდუქტები მართვის პანელზე ან შიდა ზედაპირებზე, რადგან ისინი გამოიწვევს ნაკაწრებს. თუ გაეჭვებთ საწმენდი პროდუქტის არჩევანი, შეამოწმეთ რეკომენდაციები მწარმოებლის ვებგვერდზე.
არ არის რეკომენდებული ღუმელში რამდენიმე კერძის ერთად მომზადება. ეს ხშირად ხდება დღესასწაულების წინ, როცა ყველაფრის ერთდროულად მომზადება გვინდა. მაგრამ ზედმეტი წონა სტრესს აყენებს თაროებს და ასევე საცხობმა ფორმებმა შეიძლება დაკაწროს კედლები. უმჯობესია გამოიყენოთ ერთი დიდი საცხობი ფურცელი ან მოამზადოთ კერძები სათითაოდ.
ღუმელში არის ორი გამაცხელებელი ელემენტი: ერთი ზედა, მეორე ქვედა. ცნობილია, რომ ცხელი ჰაერი მატულობს, ამიტომ ღუმელის ზედა ნაწილი ყოველთვის უფრო ცხელია, ქვედა გამათბობელი კი ითიშება და ირთვება.
რატომ ხდება ეს? როცა ღუმელს ჩართავთ გასახურებლად, ორივე გამათბობელი მუშაობს, მაგრამ როგორც კი ტემპერატურა მიაღწევს სასურველ დონეს, ქვედა ელემენტი იწყებს "მოთხოვნით მუშაობას" - ის ჩართულია მხოლოდ ტემპერატურის შესანარჩუნებლად. ახლა ყველაზე მნიშვნელოვანი ის არის, სად და რა მოვამზადოთ:
ზედა თარო იდეალურია, როცა რაღაცის სწრაფად გამოცხობა გჭირდებათ, ოქროსფერამდე. აქ შეგიძლიათ მოამზადოთ ყველაფერი, რაც ამ უგემრიელესი ქერქით უნდა დაიფაროს: ნებისმიერი კერძი ყველით, კრეკერი და ნივრის პური და ა.შ. უბრალოდ დარწმუნდით, რომ თვალს ადევნებთ თქვენს საჭმელს, რადგან ის მზადდება ამ მდგომარეობაში. ცხობისას აქ საკვების დაწვა ძალიან ადვილია. ყველამ იცის, რამდენად სწრაფად იწვის ყველი.
თუ ორი საცხობი ფურცელი გაქვთ, ერთი შუაში მოათავსეთ, მეორე კი ზემოდან. უბრალოდ არ დაგავიწყდეთ მათი გადანაცვლება ცხობის პროცესში. დიახ, შეიძლება დაგჭირდეთ მომზადების დროს რამდენიმე წუთის დამატება - ღუმელი მუშაობს ორმაგ დატვირთვაზე.
შუა პოზიცია უნივერსალური ვარიანტია. აქ ცხელი ჰაერი გამართულად ცირკულირებს, რაც უზრუნველყოფს თანაბარ მომზადებას. თავისუფლად მოათავსეთ აქ ფუნთუშები, ღვეზელებით და მაფინები, ხორცი, თევზი, ბოსტნეული.
რაც შეეხება ქვედა პოზიციას, ის განკუთვნილია კერძებისთვის, რომლებიც საჭიროებენ კარგ სითბოს ქვემოდან. მაგალითად, პიცისთვის ან სხვა თხელი პროდუქტებისთვის, რომლებიც საჭიროებენ მაღალ ტემპერატურას. და მიუხედავად იმისა, რომ ჩვეულებრივი ღუმელი არ არის იტალიური რესტორნის პიცის ღუმელი, შედეგი ბევრად უკეთესი იქნება, ვიდრე საცხობის შუა პოზიციაზე მოთავსების შემთხვევაში.