მთავარი წესები, რომ ჭურჭლის მანქანაში წლობით რეცხვის შემდეგ თეფშები არ გაცვდეს და ახლის იერი შეინარჩუნოს


ჭურჭლის სარეცხი მანქანა დღეს უკვე ძალიან ბევრ დიასახლისს უმსუბუქებს შრომას. თუმცა მის მოხმარებას გარკვეული წესების დაცვა სჭირდება, რათა მაღალ გრადუსზე ინტენსიური რეცხვის პირობებში ჭურჭელი წლების განმავლობაში დაუზიანებელი დარჩეს.

შეიძლება ზოგიერთ თქვენგანს შეგინიშნავთ თეფშებზე ჟანგის უწვრილესი, წერტილივით ლაქები. ეს ლაქა ხელახალი რეცხვის შემდეგაც რჩება და რაც არ უნდა პატარა იყოს, მაინც შემაწუხებელია. რატომ ჩნდება ასეთი ლაქები ან რა უნდა გავაკეთოთ, რომ ისინი არ გაჩნდეს.    


თეფშებზე ჟანგის წერტილების გაჩენას რამდენიმე მიზეზი შეიძლება ჰქონდეს:
1. სარეცხი მანქანის შიგნით არსებული ლითონის ნაწილების კოროზია
- ამ შემთხვევაში ჟანგი შეიძლება გადავიდეს ჭურჭელზე.
2. წყლის ხარისხი - თუ წყალში რკინის შემცველობა მაღალია, ამან შეიძლება გამოიწვიოს ჟანგის წერტილების გაჩენა.
3. ჭურჭლის არასწორი განლაგება - თუ ლითონის დანა-ჩანგალი უშუალოდ ეხება თეფშებს, ამან შეიძლება გამოიწვიოს ჟანგის წარმოქმნა.
4. ჭურჭელი თავად - ზოგიერთი თეფში, მიუხედავად იმისა, რომ გარეგნულად ჩვეულებრივი კერამიკის ან ფაიფურის ჩანს, შეიძლება შეიცავდეს  მცირე რაოდენობით ლითონის ნაწილაკებს მინანქარში ან საღებავში. ჭურჭლის მანქანის მაღალ ტემპერატურაზე და ქიმიური საშუალებების ზემოქმედებით ეს ნაწილაკები შეიძლება დაიჟანგოს.
5. სარეცხი საშუალების ტიპი - ზოგიერთი ძალიან აგრესიული სარეცხი საშუალება შეიძლება იწვევდეს ჭურჭლის ზედაპირის მიკროსკოპულ დაზიანებას, რაც შემდგომში ჟანგისმაგვარ ლაქებად ჩანს.
6. ტემპერატურის რეჟიმი - ძალიან ცხელ წყალში რეცხვამ შეიძლება გამოიწვიოს ჭურჭლის ზედაპირის მიკროსკოპული დაზიანება.

პრობლემის მოსაგვარებლად და პრევენციისთვის გირჩევთ:
* შეამოწმეთ ჭურჭლის სარეცხი მანქანის შიგნითა ნაწილები კოროზიის ნიშნებზე
* გამოიყენეთ სპეციალური მარილი წყლის სიხისტის შესამცირებლად
* დანა-ჩანგალი მოათავსეთ სპეციალურ კალათში და არა პირდაპირ თეფშებთან
* გამოიყენეთ ხარისხიანი სარეცხი საშუალება, რომელიც შეიცავს კოროზიისგან დამცავ კომპონენტებს
* დარწმუნდით, რომ ჭურჭელი კარგად არის გამშრალი რეცხვის შემდეგ
* შეცვალოთ სარეცხი საშუალება
* გამოიყენოთ უფრო დაბალი ტემპერატურის რეჟიმი
* დააკვირდით, კონკრეტულად რომელ ჭურჭელზე ჩნდება ეს პრობლემა - შესაძლოა მხოლოდ გარკვეული მწარმოებლის ან ტიპის ჭურჭელზე ხდება ეს

არსებული ჟანგის ლაქების მოსაშორებლად შეგიძლიათ გამოიყენოთ ძმარი ან ლიმონის წვენი - დაასველეთ დაზიანებული ადგილი და გაწმინდეთ რბილი ღრუბლით.

როგორც აღმოჩნდა, დანა-ჩანგალთან შემხებლობა ერთ-ერთი მიზეზია თეფშებზე ჟანგის გაჩენის.  ამიტომ დანა-ჩანგლის შეძენისას მნიშვნელოვანია რამდენიმე ფაქტორის გათვალისწინება:

მასალის ხარისხი - ეძებეთ უჟანგავი ფოლადის ("stainless steel") დანა-ჩანგალი, სადაც მითითებულია "18/10" ან "18/8". ეს ციფრები აღნიშნავს ქრომისა და ნიკელის შემცველობას:
* 18/10 ნიშნავს 18% ქრომს და 10% ნიკელს
* 18/8 ნიშნავს 18% ქრომს და 8% ნიკელს ორივე ვარიანტი კარგია, თუმცა 18/10 უფრო მაღალი ხარისხისაა და უკეთ უძლებს კოროზიას.
* მწარმოებელი ქვეყანა - სანდო მწარმოებლები როგორც წესი უკეთესი ხარისხის პროდუქციას აწარმოებენ.
* მარკირება - უნდა ეწეროს "dishwasher safe" (შეიძლება ჭურჭლის სარეცხ მანქანაში გარეცხვა).
* მიაქციეთ ყურადღება ზედაპირის დამუშავებას - კარგად დამუშავებული, გლუვი ზედაპირი უფრო მდგრადია კოროზიის მიმართ.

თუ შესაძლებელია, შეიძინეთ ცნობილი ბრენდების პროდუქცია, რადგან ისინი რეპუტაციაზე ზრუნავენ და როგორც წესი, უკეთესი ხარისხის გარანტიას იძლევიან.

კომენტარის დამატება

მსგავსი სიახლეები