ამის შემდეგ თქვენ აუცილებლად დაიწყებთ საკვების სათანადო შენახვის წესების დაცვას, თუ, რა თქმა უნდა, არ გსურთ საფრთხე შეუქმნათ თქვენს ჯანმრთელობას და სიცოცხლესაც კი!
სუპერმარკეტში და ბაზარში შეძენილი პროდუქტების დახარისხებისას, ხშირად საკვების 90%-ს მაცივარში ვდებთ შედეგებზე ფიქრის გარეშე. თუ ჯერ კიდევ ფიქრობთ, რომ სიცივე პროდუქტებს უფრო დიდხანს შენარჩუნებაში ეხმარება, მაშინ ეს რჩევები გამოგადგებათ.
შოკოლადი, მცენარეული ზეთი, თაფლი, ბანანი, ხახვი და მრავალი სხვა პროდუქტი უბრალოდ არ ინახება მაცივარში. განსაკუთრებით გაითვალისწინეთ, რომ არაფრით არ შეიძლება მაცივარში კარტოფილის შენახვა. მოდით ვნახოთ ექსპერტების განმარტება იმასთან დაკავშირებით,
თუ რა ზიანი შეიძლება მიაყენოს დაბალმა ტემპერატურამ ამ ბოსტნეულს.

ეს ბოსტნეული აბსოლუტურად ყველა სახლში გვხვდება. თუმცა, მიუხედავად იმისა, რომ მთელ მსოფლიოში მილიონობით ადამიანი რეგულარულად ყიდულობს მას, ყველა არ ფიქრობს სათანადო შენახვის წესებზე. ხშირად, კარტოფილს მაცივარში ისე ათავსებენ, რომ ვერც კი აცნობიერებენ, რა საშინელ შედეგებს მოიტანს ეს გაუაზრებელი გადაწყვეტილება...
დიდი ბრიტანეთის სურსათის სტანდარტების სააგენტოს მონაცემებით, უმი კარტოფილი მაცივარში არ უნდა ინახებოდეს, რადგან დაბალი ტემპერატურა მასში გაცილებით მეტი შაქრის გამომუშავებას იწვევს, რომელიც გამოცხობის ან შეწვისას უფრო აქტიურად ურთიერთქმედებს ამინომჟავებთან და გარდაიქმნება ნივთიერებად, რომელსაც აკრილამიდი ეწოდება, რაც ადამიანისთვის ტოქსიკურია. ეს კანცეროგენი შეიწოვება კუჭ-ნაწლავის ტრაქტიდან, ნაწილდება შინაგან ორგანოებში და შემდეგ აქტიურად მეტაბოლიზდება გლიციდამიდად, რაც, თავის მხრივ, იწვევს გენის მუტაციას და სიმსივნეების განვითარებას, რაც იწვევს კიბოს განვითარებას.

როგორ უნდა მოვიქცეთ? სინამდვილეში, საკვების სათანადო შენახვის წესების სწავლა მარტივია.
რეკომენდებულია კარტოფილი არ მოათავსოთ ისეთ ადგილებში, სადაც ტემპერატურა 5-8° გრადუსია. თუ ამ ბოსტნეულს წინასწარ შეიძენთ, შეგიძლიათ შემოდგომიდან ზამთრამდე აივანზე დატოვოთ. მაშინაც კი, თუ ზამთარში იქ ტემპერატურა ნორმაზე დაბლა დაეცემა, კარტოფილის თბილი საბნით დაფარვა დაგჭირდებათ და მათ "სარგებლიანობაზე" არ ინერვიულოთ.
თუ სარდაფი ან გრილი საკუჭნაო გაქვთ, კიდევ უკეთესი! მთავარია, მის იქ განთავსებამდე რამდენიმე ფაქტორი გააანალიზოთ. პირველ რიგში, ტენიანობა არ უნდა აღემატებოდეს 80%-ს, წინააღმდეგ შემთხვევაში კარტოფილი სწრაფად დაიწყებს ლპობას. მეორეც, ქაღალდი., ჩვეულებრივი გაზეთი დაეხმარება მის დაცვას. საკმარისია უბრალოდ მოათავსოთ იგი ფენებს შორის და თუ ჭარხალიც გაქვთ მარაგში, ექსპერტები გვირჩევენ, ისინი ზემოდან მოათავსოთ ისე, რომ ზედმეტი ტენიანობა შეაგროვოს
ასევე, არ დაგავიწყდეთ, რომ კარტოფილი მზის სხივებისა და გათბობის მოწყობილობებისგან მოშორებით უნდა შეინახოთ.
და გახსოვდეთ, რომ ეს ბოსტნეული სუნთქავს, ამიტომ არ უნდა დატოვოთ ის პოლიეთილების პარკში. უკეთესი იქნება, ფიცრის ყუთში მოათავსოთ.
ასევე, გაითვალისწინეთ მაცივარში შემდეგი სწორი განლაგება, რათა თავიდან აიცილოთ საკვების ადრეული გაფუჭება :
სუპერმარკეტში და ბაზარში შეძენილი პროდუქტების დახარისხებისას, ხშირად საკვების 90%-ს მაცივარში ვდებთ შედეგებზე ფიქრის გარეშე. თუ ჯერ კიდევ ფიქრობთ, რომ სიცივე პროდუქტებს უფრო დიდხანს შენარჩუნებაში ეხმარება, მაშინ ეს რჩევები გამოგადგებათ.
შოკოლადი, მცენარეული ზეთი, თაფლი, ბანანი, ხახვი და მრავალი სხვა პროდუქტი უბრალოდ არ ინახება მაცივარში. განსაკუთრებით გაითვალისწინეთ, რომ არაფრით არ შეიძლება მაცივარში კარტოფილის შენახვა. მოდით ვნახოთ ექსპერტების განმარტება იმასთან დაკავშირებით,

ეს ბოსტნეული აბსოლუტურად ყველა სახლში გვხვდება. თუმცა, მიუხედავად იმისა, რომ მთელ მსოფლიოში მილიონობით ადამიანი რეგულარულად ყიდულობს მას, ყველა არ ფიქრობს სათანადო შენახვის წესებზე. ხშირად, კარტოფილს მაცივარში ისე ათავსებენ, რომ ვერც კი აცნობიერებენ, რა საშინელ შედეგებს მოიტანს ეს გაუაზრებელი გადაწყვეტილება...
დიდი ბრიტანეთის სურსათის სტანდარტების სააგენტოს მონაცემებით, უმი კარტოფილი მაცივარში არ უნდა ინახებოდეს, რადგან დაბალი ტემპერატურა მასში გაცილებით მეტი შაქრის გამომუშავებას იწვევს, რომელიც გამოცხობის ან შეწვისას უფრო აქტიურად ურთიერთქმედებს ამინომჟავებთან და გარდაიქმნება ნივთიერებად, რომელსაც აკრილამიდი ეწოდება, რაც ადამიანისთვის ტოქსიკურია. ეს კანცეროგენი შეიწოვება კუჭ-ნაწლავის ტრაქტიდან, ნაწილდება შინაგან ორგანოებში და შემდეგ აქტიურად მეტაბოლიზდება გლიციდამიდად, რაც, თავის მხრივ, იწვევს გენის მუტაციას და სიმსივნეების განვითარებას, რაც იწვევს კიბოს განვითარებას.

როგორ უნდა მოვიქცეთ? სინამდვილეში, საკვების სათანადო შენახვის წესების სწავლა მარტივია.
რეკომენდებულია კარტოფილი არ მოათავსოთ ისეთ ადგილებში, სადაც ტემპერატურა 5-8° გრადუსია. თუ ამ ბოსტნეულს წინასწარ შეიძენთ, შეგიძლიათ შემოდგომიდან ზამთრამდე აივანზე დატოვოთ. მაშინაც კი, თუ ზამთარში იქ ტემპერატურა ნორმაზე დაბლა დაეცემა, კარტოფილის თბილი საბნით დაფარვა დაგჭირდებათ და მათ "სარგებლიანობაზე" არ ინერვიულოთ.
თუ სარდაფი ან გრილი საკუჭნაო გაქვთ, კიდევ უკეთესი! მთავარია, მის იქ განთავსებამდე რამდენიმე ფაქტორი გააანალიზოთ. პირველ რიგში, ტენიანობა არ უნდა აღემატებოდეს 80%-ს, წინააღმდეგ შემთხვევაში კარტოფილი სწრაფად დაიწყებს ლპობას. მეორეც, ქაღალდი., ჩვეულებრივი გაზეთი დაეხმარება მის დაცვას. საკმარისია უბრალოდ მოათავსოთ იგი ფენებს შორის და თუ ჭარხალიც გაქვთ მარაგში, ექსპერტები გვირჩევენ, ისინი ზემოდან მოათავსოთ ისე, რომ ზედმეტი ტენიანობა შეაგროვოს
ასევე, არ დაგავიწყდეთ, რომ კარტოფილი მზის სხივებისა და გათბობის მოწყობილობებისგან მოშორებით უნდა შეინახოთ.
და გახსოვდეთ, რომ ეს ბოსტნეული სუნთქავს, ამიტომ არ უნდა დატოვოთ ის პოლიეთილების პარკში. უკეთესი იქნება, ფიცრის ყუთში მოათავსოთ.
ასევე, გაითვალისწინეთ მაცივარში შემდეგი სწორი განლაგება, რათა თავიდან აიცილოთ საკვების ადრეული გაფუჭება :
- მზა საკვებისა და ძეხვეულისთვის გამოიყენეთ ზედა თარო.
- შუა ნაწილი რძის პროდუქტებითა და კვერცხით დატვირთეთ.
- ქვედა თარო, როგორც წესი, იდეალურია უმი ხორცისა და თევზისთვის, როგორც ქარხნულ შეფუთვაში, ასევე ღრმა თასებში (დამარინადების შემთხვევაში).
- ქვედა უჯრებში მოათავსეთ ხილი, ბოსტნეული და მწვანილი. დიდი რაოდენობით შეძენისას, გახსოვდეთ, რომ პარკი ღია უნდა დატოვოთ, რათა ჰაერმა იმოძრაოს.
- მაცივრის კარები შესანიშნავია წვენების, მურაბების და დაკონსერვებული პროდუქტების შესანახად.