გამოცდილ შეფ-მზარეულს რესტორანი პორტუგალიაში ჰქონდა, ახლა საქართველოშია რესტორნების მეპატრონე. როგორც ამბობს, ჰიპერაქტიური ადამიანია, მუდმივად შრომობს, გაჩერება არ შეუძლია, განუწყვეტელი ახლის ძიება მისი ცხოვრების სტილია. ამის დასტურია ისიც, რომ ბოლო 6 თვეა ფერმერულ საქმიანობაშია ახმეტის რაიონის სოფელ არგოხში. შეფ-მზარეულ გურამ ბაღდოშვილს დიდი გეგმები აქვს.
- ფერმერობა უფრო იმიტომ დავიწყე, რომ დღეს ბაზარზე რთულია სუფთა პროდუქტების შეძენა და ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი ფაქტორი ეს იყო. პანდემიის პერიოდში მივხვდი, რომ თავისუფალი დრო ამ საქმეში უნდა გამომეყენებინა, თან, ჰიპერაქტიური ადამიანი ვარ და გადავწყვიტე, ფერმერობაც დამეწყო. უკვე
მყავს ქათმები და საქონელი, ამასთან, მათი საკვები სიმინდის მოყვანაც დავიწყე. საქართველოში საქონლის საკვები ძვირია, განსაკუთრებით, თუ საკვების წარმოების საშუალება თავად არა გაქვს, პროდუქტი 30%-ით გიძვირდება.
- სად ინახავთ და უვლით ფრინველ-საქონელს?
- ფერმა ახმეტის რაიონის სოფელ არგოხშია, ჯერჯერობით სატესტო რეჟიმში ვმუშაობთ თუმცა არცთუ ურიგოდ. სამასამდე ფრთა ქათამი მყავს და 20 სული ჰოლანდიური საქონელი. მეგობრებმა კოოპერატივი გავაკეთეთ და ვმუშაობთ.
- პროფესიონალი შეფ-მზარეული ბრძანდებით... ამ 6 თვის განმავლობაში, რაც ფერმერული საქმიანობა დაიწყეთ, რას მიხვდით?
- წარმოუდგენელია, იყო მზარეული და პროდუქტის შექმნა არ შეგეძლოს. ამ რამდენიმე დღეში გამოვა ერთ-ერთი ჟურნალი, რომლის რედაქტორი მე ვარ (პროექტი "ფერმიდან ჩანგალზე"), და სწორედ ასეთი კონცეფციის რეპორტაჟს შევთავაზებთ მკითხველს - საქართველოში სხვადასხვა პროდუქტის წარმოება, ხარისხი, სტაბილური მიწოდება და კიდევ ბევრი რამ დიდი პრობლემაა.
- რა არის მთავარი სირთულე, რასაც ამ პერიოდში წააწყდით?
- სირთულე, ძირითადად, ფინანსები და ადამიანური რესურსია, იმიტომ, რომ დღეს გლეხს შრომა არ უღირს, ან არ უნდა, დადარაჯებული ეძებს მარტივ გზას, რომ რაღაცნაირად ფული იშოვოს. სიმართლე გითხრათ, ბევრს ბირჟა ურჩევნია... განაგრძეთ კითხვა
- ფერმერობა უფრო იმიტომ დავიწყე, რომ დღეს ბაზარზე რთულია სუფთა პროდუქტების შეძენა და ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი ფაქტორი ეს იყო. პანდემიის პერიოდში მივხვდი, რომ თავისუფალი დრო ამ საქმეში უნდა გამომეყენებინა, თან, ჰიპერაქტიური ადამიანი ვარ და გადავწყვიტე, ფერმერობაც დამეწყო. უკვე
- სად ინახავთ და უვლით ფრინველ-საქონელს?
- ფერმა ახმეტის რაიონის სოფელ არგოხშია, ჯერჯერობით სატესტო რეჟიმში ვმუშაობთ თუმცა არცთუ ურიგოდ. სამასამდე ფრთა ქათამი მყავს და 20 სული ჰოლანდიური საქონელი. მეგობრებმა კოოპერატივი გავაკეთეთ და ვმუშაობთ.
- პროფესიონალი შეფ-მზარეული ბრძანდებით... ამ 6 თვის განმავლობაში, რაც ფერმერული საქმიანობა დაიწყეთ, რას მიხვდით?
- წარმოუდგენელია, იყო მზარეული და პროდუქტის შექმნა არ შეგეძლოს. ამ რამდენიმე დღეში გამოვა ერთ-ერთი ჟურნალი, რომლის რედაქტორი მე ვარ (პროექტი "ფერმიდან ჩანგალზე"), და სწორედ ასეთი კონცეფციის რეპორტაჟს შევთავაზებთ მკითხველს - საქართველოში სხვადასხვა პროდუქტის წარმოება, ხარისხი, სტაბილური მიწოდება და კიდევ ბევრი რამ დიდი პრობლემაა.
- რა არის მთავარი სირთულე, რასაც ამ პერიოდში წააწყდით?
- სირთულე, ძირითადად, ფინანსები და ადამიანური რესურსია, იმიტომ, რომ დღეს გლეხს შრომა არ უღირს, ან არ უნდა, დადარაჯებული ეძებს მარტივ გზას, რომ რაღაცნაირად ფული იშოვოს. სიმართლე გითხრათ, ბევრს ბირჟა ურჩევნია... განაგრძეთ კითხვა
კომენტარები