ზამთარი ჩურჩხელის გარეშე წარმოუდგენელია. ეს ნუგბარი სასარგებლოცაა, გემრიელიც და ტრადიციულიც. ოღონდ ერთი ნაკლი აქვს - დროთა განმავლობაში მაგრდება და შუა ზამთარში ზოგიერთი ისეთი გაქვავებულია, პრაქტიკულად, აღარ იჭმევა. როგორ დავალბოთ ჩურჩხელა და რატომ ხდება, რომ ზოგიერთი ჩურჩხელა რბილი რჩება, ზოგი კი ქვავდება?
მთავარი საიდუმლო იმ ბადაგშია, რისგანაც ჩურჩხელის ამოსავლები თათარა მზადდება. თუ ყურძნის წვენს, ანუ მომავალ ბადაგს, იმდენ ხანს ადუღებენ, რომ განახევრდეს, მისგან დამზადებული ჩურჩხელა არასოდეს გამაგრდება. მაგრამ საქმე ისაა, რომ ყურძნის წვენი განახევრებისთვის არ ემეტებათ, მითუმეტეს მათ, ვინც ამ ჩურჩხელების
ყველაზე ეფექტური ჩურჩხელის გათბობა-გაცხელებაა. შეაწყვეთ მიკროტალღურ ან ჩვეულებრივ აირღუმელში. გარედან რომ კარგად გაცხელდება, ის უკვე ბოლომდე დარბილებული იქნება. ყურადღება მიაქციეთ, რომ არ დაიწვას და ბუშტულები არ გაიკეთოს - ამ დროს გემოც შეეცვლება. თუ ღუმელის გაცხელება არ გიღირთ ერთი ჩურჩხელის გამო, შეიძლება ფოლგაში ან კულინარულ ცელოფანში გაახვიოთ მჭიდროდ და ცხელ წყალში ჩადოთ. წყალი შიგნით ვერ შეაღწევს, სამაგიეროდ მალე გაათბობს მას.
ახალ ამოვლებული ჩურჩელა რომ ძალიან არ გამაგრდეს, ჯერ მჭიდროდ გაახვიეთ სამზარეულოს წებოვან ცელოფანში და შემდეგ ტილოში. ასევე უკეთ ინახება ჩურჩხელა ხის სათავსოში.
გთავაზობთ ჩვენი საიტის მკითხველების მიერ შემოთავაზებულ რჩევებსაც:
*თუ გინდათ გამაგრებული ჩურჩხელა დალბეს, რამდენიმე დღე პურის ქვაბში შეინახეთ
*ბადაგს,თათარის გაკეთებისას,ქვაბში,გაცხელებამდე, დაუმატეთ გახეხილი უმი კვახი;რაც მეტი იქნება,მით უკეთესი. თავი სამოთხეში გეგონებათ,ისეთი ჩურჩხელები გამოგივათ
*გამშრალ ჩურჩხელას წაუსვით ბადაგი ,შეახვიეთ ტილოს ხელსახოცში და შეინახეთ გრილ სათავსოში.
*ახალი ამოვლებული ჩურჩხელა არ უნდა გამოშრეს გახმობამდე, 4-5 დღის შემდეგ ხელით უნდა წაესვას ხორბლის ფქვილი და შეთეთრებული ჩურჩხელა გაახვიეთ ჩაის ტილოში, შემდეგ პოლიეთილენის პარკში და შეინახეთ თავდახურულ ქვაბში.იდეალურად ინახება.
კომენტარები